Alcoholvrije cocktails

Interview met Matthias Soberon: de cocktailartiest

Met meer dan 100.000 volgers op Instagram is Matthias Soberon veel meer dan een mixoloog: hij is een ware kunstenaar die de grenzen van creativiteit in cocktails verlegt.

Matthias Soberon - Cocktail sans alcool

In deze periode van Droge Januari deelde Matthias gul met ons vier van zijn exclusieve creaties, allemaal gemaakt van alcoholvrije wijnen van Vintense: de alcoholvrije Cobbler, de alcoholvrije Pina Colada, de alcoholvrije Gloria en de alcoholvrije AirMail.

In dit fascinerende interview onthult Matthias zijn reis, zijn inspiraties en zijn passie voor de kunst van non-alcoholische mixologie. Bereid je voor om geïnspireerd en verbaasd te zijn door het unieke talent en de visie van Matthias Soberon.

1. Hallo Matthias! Allereerst, voor degenen die je nog niet kennen, zou je ons een korte introductie kunnen geven?

Hallo! Mijn naam is Matthias Soberon. Ik ben 34 jaar oud en woon in Gent (België). Professioneel geef ik muziekonderwijs en Engels en doe ik cocktailadvies/fotografie, zowel intern als voor bars.

2. Matthias, vertel ons eens hoe je in de fantastische wereld van mixologie terecht bent gekomen! Wat inspireert je het meest bij het maken van je unieke cocktails?

Ik raakte erin verzeild door blijkbaar de voorkeur te geven aan cocktails en mixers boven bier en wijn. Het was zelfs door cocktails dat ik later langzaam in die twee terechtkwam. In 2016 bouwde ik een thuisbar in de kelder van mijn vorige huis, gewoon om “te leren mixen”, maakte een Instagram-pagina om mijn werk te verzamelen, en tja… 7 jaar later, hier ben ik.

Wat mij het meest inspireert bij het maken van drankjes is de wereld van smaken en wat het drinken van een cocktail doet met je gevoel van ontsnapping. Er zijn zoveel geweldige kwaliteitsproducten, maar voor mij is de ware essentie van jezelf teleporteren uit deze gekke wereld waarin we leven (en de ultieme manier om te ontspannen) het nippen aan een drankje dat een heel spectrum van smaken brengt door allerlei ingrediënten te combineren.

3. Wow, meer dan 100K volgers op Instagram, dat is gek! Hoe hebben sociale netwerken, vooral Instagram, je geholpen om je passie voor cocktails te delen?

Ik begon voornamelijk met Instagram eind 2016, begin 2017 om “mijn eigen werk bij te houden”. Ik kon snel een foto maken van de drankjes die ik maakte, het recept eronder schrijven en dat was het. Ik merkte al vrij snel dat er een kleine maar toegewijde gemeenschap op zat die “hetzelfde deed” als ik. Met de populariteit van cocktails die de afgelopen jaren is gestegen, werd mijn werk opgepikt en dat dwong me mezelf uit te dagen om te streven naar betere “inhoud” (zowel qua recepten als fotografie).

Toegegeven, ik ben voornamelijk een fotograaf, dus ik ben nooit echt begonnen met TikTok of YouTube om mijn werk te delen, maar op die manier voelt Instagram nog steeds als de meest perfecte app om mijn werk te delen met mijn publiek (ook al is video daar ook veel belangrijker geworden).

4. Vertel eens, wat denk je dat de volgende grote cocktail zal zijn in de wereld? En tussen jou en mij, wat is jouw favoriete cocktail, en waarom?

Haha, de grote vraag! Wat betreft “sterkte”, denk ik dat drankjes met een laag en geen alcohol nog steeds in opkomst zijn, met zowel producenten van producten als mensen die drankjes maken die zichzelf pushen. Ik denk ook niet dat we klaar zijn met “minder generieke” smaken. Mensen durven hun grenzen te verleggen.

Mijn favoriete cocktail zal waarschijnlijk voor altijd een klassieke “Trader Vic’s Mai Tai” zijn: Rum(s) van hoge kwaliteit, Orange Liqueur (Curaçao), limoensap en amandelorgeat (eventueel gecombineerd met gewone suikersiroop) over gemalen ijs met een uitgeperste limoen en munt als garnering. Waarom? Als hij goed gemaakt is, denk ik dat het het enige drankje is dat me altijd stil kan maken en me uit deze wereld kan halen. Dat, of een goede Daiquiri (met koffiecocktails die dicht op de hielen volgen). Maar cocktails zijn ook zo afhankelijk van stemmingen.

5. Over creaties gesproken, welke ingrediënten of technieken zijn jouw favoriet als je een nieuwe cocktail gaat maken?

Ik vind het leuk om het evenwicht te vinden tussen klassieke/makkelijk te recreëren cocktails en die die de grenzen iets meer verleggen. Ik maak graag mijn eigen siropen en/of likeuren, maar niet op dezelfde manier als een eigenaar van een kwalitatieve cocktailbar. Zij moeten denken aan een balans van het hele menu, ik kan gewoon naar elk drankje op zich kijken. Ook heb ik, omdat ik alles vanuit huis doe, niet per se toegang (of voel ik de drang) om te experimenteren met (of te investeren in) dure apparatuur.

Het vinden van die balans van mezelf uitdagen zonder te ver afdwalen van eenvoud is eigenlijk de plek waar ik me het prettigst voel.

6. Je hebt gezien dat de houding ten opzichte van niet-alcoholische cocktails in de loop der j

aren is veranderd. Wat heeft je als mixologieprofessional het meest getroffen aan deze verandering?

De kwaliteit van de producten op de markt. Ik denk dat elk segment van de markt (van bieren tot sterke dranken, wijnen tot aperitieven) een exponentiële groei heeft gezien in de beschikbare producten. Op dit punt kan ik gemakkelijk “verschillende merken” per categorie noemen waarvan ik hun product(en) graag drink.

In bars heeft het concept van alcoholvrije drankjes ook zijn plek gevonden. De meeste (premium) bars zullen minstens 2-3 drankjes hebben die passen bij het gevoel, de allure en de kwaliteit van de rest van het menu.

7. Doe je mee aan Dry January ?

Ik zou zeggen dat ik iemand ben die deelneemt aan “bewust januari”. Ik hou er niet van mezelf volledig te beperken, maar ik drink wel veel minder, door mezelf bij elke gelegenheid die normaal gesproken een drankje (of meerdere drankjes) zou bevatten af te vragen of ik het “niet gewoon kan overslaan”.

8. Wat zie je als de laatste trends in de wereld van niet-alcoholische dranken en alternatieven?

Meer van hetzelfde wat we de afgelopen 3-4 jaar hebben gezien. Met specifieke alternatieven (zoals Wijn, Gin, Bier) die dichterbij komen (qua smaak, gevoel en kwaliteit) bij hun alcoholhoudende tegenhangers, maar ook een wereld van producten die op zichzelf staan, die niet noodzakelijkerwijs functioneren als “een alternatief”.

Hetzelfde qua drinken. Een alcoholvrij drankje zal niet alleen “dezelfde cocktail zonder de drank” zijn, ik geloof in een selectie van goed gemaakte en goed samengestelde drankjes die dezelfde aantrekkingskracht hebben en dezelfde liefde krijgen. Mensen drinken ze omdat ze lekker zijn, niet alleen “omdat ze geen alcohol drinken”.

pina colada sans alcool - alcohovrij pina colada - vintense
9. Als je mocktails maakt met alcoholvrije wijnen van Vintense, wat is dan je aanpak? Wat was je inspiratie voor de Terra Colada?

Als ik alcoholvrije drankjes maak, probeer ik ze vanuit verschillende hoeken te benaderen. Ten eerste: Welke smaken vind ik zelf lekker? Welke opbouw is eenvoudig genoeg voor mensen om zelf aan te pakken? Bevatten ze smaken waar mensen niet al te bang voor zijn om te gebruiken.

Met de Terra Colada nam ik een drankje waarvan mensen meteen weten wat het smaakprofiel is, maar plaagde ze om het op een “lichtere” manier te proberen. (Op dezelfde manier is er ook een mooie klassieke “Champagne Colada”). Wat ook belangrijk is, is dat een drankje genoeg mondgevoel heeft. De combinatie van ananassap en zelfgemaakte kokoscrème geeft een drankje dat nog steeds rond en vol smaakt.

10. Ten slotte, Matthias, hoe zie je de missie van Vintense en de kwaliteit van hun alcoholvrije wijnen?

Ik geloof sterk in (en ondersteun) merken die zichzelf in elke categorie pushen. Nadat ik verschillende van jullie wijnen heb geprobeerd, ben ik ervan overtuigd dat er een wereld is voor mensen die geen alcohol willen/kunnen drinken maar toch willen genieten van het smaakspectrum dat (bruisende) wijnen bieden, en Vintense lijkt een sterke speler te zijn in deze wereld.

Blason Vintense